Vitalis Sensei

Louis Vitalis SenseiLouis Vitalis begon in April 1976, op 16 jarige leeftijd, met kendo in Amsterdam. In 1977 vierde hij zijn 18e verjaardag in Japan, tijdens het Kendo & Iaido seminar voor buitenlanders in Kitamoto City. Daar behaalde hij zijn 1e dan kendo en 1e dan iaido. Op dit moment is Louis één van de 2 Europeanen die 7e dan is in alle drie disciplines binnen de Internationale Kendo Federatie: kendo, iaido en jodo.

Na het seminar in Kitamoto ontmoette Louis zijn kendoleraar, Edo Kokichi.
Een week lang logeerde Louis samen met de gebroeders Ed en Roelof Roosterman bij Edo sensei, en werd er elke dag getraind in de Tokyo University. Tot op de dag van vandaag heeft Louis een zeer innige band met Edo sensei.

In 1979 stelde Edo sensei Louis voor aan een leerling van hem, Iijima Akira sensei. Ook nu nog bezoekt Louis Iijima sensei minimaal een keer per jaar, om er zeker van te zijn dat zijn kendotechniek zich blijft verbeteren.

In dat jaar won Louis ook de Fighting Spirit prijs bij de WK Kendo in Sapporo, omdat hij meer dan 4 minuten stand wist te houden tegen een Japanse 7e dan. Dat was in die tijd voor Europese kendoka buitengewone prestatie!

In 1981 woonde Louis een jaar in Kanazawa City, en studeerde hij kendopraktijk en theorie aan de Kanazawa University, onder leiding van Edo sensei. In dat jaar introduceerde Edo sensei ook het jodo (klassiek Japans stokvechten) bij Louis.

Na terugkomst uit Japan gaf Edo sensei de naam Museido aan Louis, en sindsdien heet onze dojo in Amsterdam zo. In 1983 ging Louis voor het eerst naar het Iaido & Jodo stage in Groot Brittanië, dat door zijn budovriend Jock Hopson werd georganiseerd. Hier maakte hij kennis met zijn iaido en jodo leraren Ishido Sizufumi sensei en Hiroi Tsunetsugu sensei.
Vanaf 1984 nodigde Louis deze sensei ook uit om naar Nederland te komen, en tot op de dag van vandaag heeft Ishido sensei nog steeds een uitstekende band met de Nederlandse iaido- en jodo beoefenaars. Hiroi sensei kan vanwege zijn hoge leeftijd helaas niet meer naar Europa reizen.

In de jaren ’80 reisde Louis ook veel door Nederland om les te geven. Vooral in Rotterdam en Heerlen was hij vaak te zien, maar ook in Zaandam, Groningen en Meppel kwam hij met enige regelmaat. Veel kendo, iaido en jodo beoefenaren die nu een hoge dan graad hebben, hebben in die tijd regelmatig van Louis les gehad. In die tijd werkte Louis samen met Henk Oosterling uit Rotterdam aan het Nederlandse Kendo Boek, nog steeds een standaardwerk op het gebied van kendo.

Kendo: techniek, tactiek & Didactiek door Louis Vitalis en Henk Oosterling

Van 1999 tot 2002 woonden Louis en zijn vrouw Jolanda (6e dan kendo, 5e dan jodo, 4e dan iaido) in Tokyo. Daar trainden ze regelmatig bij de kendo club van Nippon Express en in de dojo van Ishido sensei.

Sinds hun terugkeer naar Amsterdam geeft Louis weer les bij Museido. Daarnaast ondersteunt hij het Nederlands Kendo heren- en damesteam. Op de centrale trainingen die de NKR organiseert, krijgen kendoka uit heel Nederland les van Louis.

Sinds het WK Kendo van 1991 in Toronto is Louis de enige scheidsrechter die bij alle WK’s heeft meegedaan. Sinds het WK Kyoto in 1997 jureert Louis in alle finales tussen Japan en Korea, een grote eer die alleen de allerbeste scheidsrechters ten deel valt.

Louis streeft ernaar de 8e dan kendo te behalen. National Geographic maakte de documentaire ‘Passing Japan’s Hardest Test’ over dit bijzondere examen.